Fermentator beztlenowy – komora fermentacyjna W8
Beztlenowa komora fermentacyjna Armfield do celów szkoleniowych to model działający stacjonarnie. Umożliwia dostarczenie danych procesowych potrzebnych do zaprojektowania instalacji.
Opis
Beztlenowa komora fermentacyjna stworzona do celów edukacyjnych składa się z dwóch pięciolitrowych reaktorów ze złożem, z przepływem w górę oraz z urządzeniem do pomiaru prędkości dopływu i temperatury. Pozwala to na stałą, ciągłą pracę z wydajnością do siedmiu litrów dziennie przez kilka dni.
Reaktory mogą pracować szeregowo lub równolegle. Naczynie buforowe pomiędzy reaktorami umożliwia odprowadzanie nadmiaru przepływu z pierwszego reaktora, gdy drugi reaktor pracuje w serii, ale przy niższym natężeniu przepływu. Natężenia przepływu do naczyń są ustawiane i kontrolowane przez skalibrowane pompy perystaltyczne.
Temperatura każdego reaktora jest kontrolowana przez elektryczną matę grzejną owiniętą wokół ściany zewnętrznej. Rozkład temperatury w każdym reaktorze jest utrzymywany na poziomie ±0,5°C. Temperatury reaktora mogą być oddzielnie ustawiane na dowolną pożądaną wartość w zakresie od otoczenia do 55°C.
Pobór gazu z każdego reaktora jest odprowadzany do kalibrowanego objętościowo zbiornika kolektora działającego na zasadzie wypierania wody. Płynne uszczelnienie o stałej wysokości podnoszenia zapewnia, że ciśnienie gazu w reaktorze jest utrzymywane na stałym poziomie przez cały czas trwania testu.
Zebrany gaz można usunąć z naczynia, a objętość uzupełnić wodą podczas przebiegu chroniąc uszczelniacze cieczy.
Punkty poboru próbek cieczy i gazu znajdują się we wszystkich strategicznych punktach wokół reaktorów. Zawory zwrotne i pęknięcia syfonu z uszczelnieniem cieczowym są zawarte w rurociągu technologicznym, aby zapewnić, że każdy reaktor pracuje ze stałą objętością bez dostępu powietrza lub niebezpieczeństwa przypadkowego działania syfonicznego.
Sprzęt jest zamontowany na plastikowej podstawie formowanej próżniowo z integralnym kanałem odpływowym, który umożliwia wygodne spłukiwanie.