Opis
Kadź do sera FT20 Armfield ( FT20 ) jest małą wersją przemysłowego zbiornika przetwórczego, w którym przeprowadzane są te operacje. Urządzenie zostało opracowane na podstawie oryginalnego projektu przez wybitny instytut badawczy żywności mlecznej. Kadź, o pojemności wsadu 10 lub 20 litrów, w zależności od modelu, tworzy reprezentatywne partie miękkich i twardych serów do celów demonstracyjnych, badawczych i analitycznych.
Wykonana w całości ze stali nierdzewnej i montowana na stole, kadź jest higieniczna w użyciu. Posiada zdejmowane mieszadło łopatkowe ze stali nierdzewnej, napędzane silnikiem o zmiennej prędkości. Woda krąży wokół płaszcza kadzi we wstępnie wybranych temperaturach przez wewnętrzną pompę.
System sterowania obejmuje:
- HMI do kontroli i wizualizacji danych
- cyfrowy wyświetlacz pH zawartości kadzi,
- cyfrowy wyświetlacz temperatury zawartości kadzi i temperatury wody
- zatrzymanie/uruchomienie mieszadła i sterowanie zmienną prędkością
zintegrowany rejestrator danych z wyjściem USB - automatyczna kontrola prędkości mieszadła, temperatur i czasów do sześciu kroków
- sondy pH i temperatury są zawieszone w zawartości kadzi na wsporniku na krawędzi kadzi
- specjalnie zaprojektowane perforowane sitko pasuje do wylotu kadzi, aby ułatwić wydajne opróżnianie.
Możliwości kadzi i akcesoriów:
- Podgrzewanie i mieszanie mleka oraz utrzymywanie w wymaganej temperaturze w celu dodania kultury starterowej i podpuszczki
- Utrzymywanie w temperaturze podczas koagulacji
- Krojenie i gojenie twarogu
- Utrzymywanie temperatur i mieszanie dla wyznaczonych etapów
- Osiadanie twarogu lub „pakowanie”
- Rysowanie serwatki
- Przemiał
- Dodatek soli
- Pilny